Monday, May 25, 2009

Gold

The charts which follow are created using data obtained from Central Banks and Official Institutions (World Gold Council), GFMS and Deutsch Bank Global Market Research









How Large is the US Federal Debt?



At the time of writing this article, the current US Federal Debt stands at $11.3 trillion. The sheer magnitude of that figure is difficult to comprehend. In order to illustrate just how large that number is, consider the following...

The size of a dollar bill is 6.6294 cm wide, by 15.5956 cm long, and 0.010922 cm in thickness. It would take approximately 96,721,648 dollar bills to make up one square kilometre. The volume taken up by these dollar bills would be 12,068,253 cubic meters. This would fill over 90% of the largest building in the world, the Boeing Plant in Everett, Washington designed to assemble Boeing 747 planes.

If we were to cover an area with enough dollar bills equal to the current US debt it would have an area of 110,493 square kilometres which would nearly cover the entire state of Virginia!
When stacked, the number of dollar bills required to represent the US debt would be 1,167,243 km high.

This is about 3 times the distance to the moon! Laid end to end the dollar bills would measure 1,664,460,767 km which is longer than the distance of Saturn at its furthest point from the Sun. Uranus is 2.974 million kilometers away from the sun (about $19.1 trillion required).
Thought of in this context, we can truly say that the US debt is astronomical!



Emas dan Krisis Ekonomi




Salam sejahtera,

Saya selalu mendapat email dari teman-teman yang berminat untuk mengetahui tentang dinar emas dan emas. Antara persoalan yang diajukan selalunya berkaitan:

1) Bagaimana emas boleh menggantikan wang kertas (fiat money)???

2) Bagaimana untuk membeli barang dengan menggunakan dinar and dirham?

3) Satu dunia menggunakan USD, so USD still strong.

4) Emas bukan legal tender kat Malaysia


Wang ialah sesuatu yang digunakan sebagai alat pertukaran. Jika kita amati, alat pertukaran ini mempunyai beberapa sifat seperti berikut:
  • Ketahanan
  • Mudah alih

  • Boleh dibahagi

  • Bekalan yang stabil


Untuk posting kali ini saya ingin berkongsi mengenai peranan Emas tersendiri semasa krisis ekonomi.

Di dalam keadaan kegawatan ekonomi atau politik, emas akan memainkan peranan utama sebagai medium pertukaran - atau wang. Ketika itu manusia tidak akan mempercayai wang kertas kerana wang kertas hanyalah - kertas! tak ada nilai.(no intrinsic value)

Bagaimana ia boleh berlaku?

Perlu kita ketahui bahawa kebanyakan daripada masalah ekonomi global bermula daripada tahun 1971… apabila Presiden USA ketika itu Richard Nixon telah menamatkan Gold Standard daripada US dollar. Ini bermakna US dollar tidak lagi disandarkan pada emas. Ia telah menjadi 100% wang fiat (tidak disandarkan kepada aset nyata seperti emas dan perak). Ketika itu pihak Amerika Syarikat memerlukan belanja yang banyak untuk membiayai perang di Vietnam. Keputusan ini di buat kerana tuntutan dari negara-negara yang menyimpan dolar untuk ditukar dengan emas sudah melebihi stok simpanan emas yang ada dalam simpanan.


Mengapa Dollar melebihi Stok simpanan Emas?

Ini berlaku kerana lebihan cetakan wang kertas.Keadaan ini menyebabkan Amerika Syarikat tergugat melalui tuntutan emas ini.

Tahukah anda?

Tahukah anda, tanpa piawaian emas, pihak bank Amerika Syarikat BEBAS mencipta wang melalui cetakan wang kertas tanpa ikatan dengan simpanan Emas lagi. So, US Dollar pun telah menjadi "wang spekulasi" kerana tiada sandaran lagi.


Sejarah telah membuktikan, jika sesuatu kerajaan menamatkan Gold Standard ke atas matawang maka situasi haru biru akan berlaku. Ini kerana tanpa Gold Standard wang boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan. Maka banyak wang akan berada di dalam pasaran.
Akibatnya inflasi akan berlaku. Nilai wang akan merosot dan bila nilai wang merosot dengan banyak, maka rakyat akan menolak wang tersebut.
Inilah yang sedang berlaku kepada US dollar. Nilainya sedang menurun.
Kalau anda membaca mana-mana buku pasal sejarah wang, perkara nie ada dinyatakan.


Dulu masa saya belajar di Multimedia University, pensyarah ekonomi telah mentafsirkan inflasi sebagai "A rise in the general level of prices of goods and services in an economy over a period of time. When the general price level rises, each unit of the functional currency buys fewer goods and services; consequently, inflation is a decline in the real value of money—a loss of purchasing power in the internal medium of exchange which is also the monetary unit of account in an economy".

Tetapi mengikut takrifan Adam Smith (george J W Goodman,1982) dalam bukunya "Paper Money", inflasi bermakna cukai tersirat yang disebabkan oleh lebihan wang kertas yang tercetak.


“The most important thing to remember is that inflation is not an act of God, that inflation is not a catastrophe of the elements or a disease that comes like the plague. Inflation is a policy.”

- Ludwig von Mises, Economic Policy



“In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation.”

- Alan Greenspan

Peranan emas ketika kegawatan ekonomi dan politik

Contoh yang paling mudah ialah apa yang berlaku di Negara Zimbabwe.
Ketika ini keadaan ekonomi dan politik Zimbabwe adalah tidak menentu. Kadar inflasi di Zimbabwe mencecah 5 sextillion peratus (21X O)


Hyperinflasi di Zimbabwe


Dengan 100Billion Dollars, hanya 3 biji telur yang boleh dibeli
(Decline in the real value of money)



Wang Kertas yang tidak bernilai
Adakah anda sanggup bawa wang seperti ini?



"If you don't trust gold, do you trust the logic of taking a beautiful pine tree, worth about $4,000 - $5,000, cutting it up, turning it into pulp and then paper, putting some ink on it and then calling it one billion dollars?"

Friday, May 22, 2009

Why we should invest in physical gold?

Invest in Physical Gold (Gold Bar or Gold Dinar)




Of all the precious metals, gold is the most popular as an investment.These crises include investment market declines, inflation, war, and social unrest. Investors buy gold during times of a bull market in an attempt to gain financially. Investors also generally buy gold for two main reasons: to financially gain from increasing gold prices, and/or as a hedge or safe haven against any economic, political, social or currency-based crises.

Top 10 Reasons to Invest in Physical Gold
1) No other investment has the wealth preserving power of gold!
2) Gold has always been, and will always be, the most legendary precious metal in the world.
3) Gold will always be in demand, and demand is increasing.
4) Gold is an inflation-proof investment.
5) Unlike paper currency, stocks and bonds, gold will never loses its intrinsic value.
6) Gold maintains its value through political and social upheavals, wars, and natural disasters.
7) A tangible and liquid asset, gold is the only truly international currency.
8) The current U.S. debt and trade crisis will continue to push gold prices up.
9) Physical gold is the most secure way to invest in gold.
10) Gold should be part of every optimally diversified portfolio.





Dari Keyboard MD Jentayu Emas Trading (01/2009)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dunia kini dilanda krisis ekonomi dan kewangan yang dasyat. Harga barang makanan telah mula menjadi mahal, inflasi yang tinggi dan kadar pengangguran yang kian meningkat. Dalam usaha untuk melindungi "wang" dan harta "asset" anda dari depreciate, langkah terbaik ialah dengan membeli emas mahupun dinar emas. Emas adalah pelaburan yang terbaik dan satu strategy yang digunakan dalam mengurangkan exposure dan melindungi pelaburan bagi investors. Jika anda ada terfikir, dimana boleh saya dapatkan emas dan dinar emas?Jawapan saya ialah anda boleh mendapatkannya dari kami, Jentayu Emas Trading. Jentayu Emas menjual emas dan dinar emas dari Public Gold dan Public Dinar. Kami adalah Authorised Dealer Public Gold dan Public Dinar.

Hari ini saya akan bercerita mengenai kebaikan anda membeli emas dan dinar emas dari Public Gold. Untuk makluman anda semua, Public Gold ni merupakan satu-satunya syarikat dalam Malaysia yang menjual Gold Bar dan Dinar Emas. Syarikat lain mungkin ada menjual Gold Bar, tapi tiada Dinar Emas atau ada menjual Dinar Emas tapi tiada menjual Gold Bar. Public Gold ni 2 in 1, satu company yang jual Gold bar dan Dinar Emas. Malah mutu dan kualiti Emas dari Public Gold sangat tinggi. Saya sendiri dah ke Poh Kong kat Jaya Jusco untuk menguji mutu dan ketulenan Emas Public Gold ni.Malah mereka sendiri bertanya dari mana saya dapat Gold bar dan Dinar Emas ni? Emas Public Gold telah melalui ujian untuk menguji ketulenan emas seperti penggunaan batu hitam, kanta pembesar dan asid, perkakasan penimbangan, electronic balance dan electronic densimeter. Keputusan menunjukkan Emas Public Gold bermutu tinggi. No doubt about it guys.

Kebaikan membeli Gold Bar dan Gold Dinar dari Public Gold.

1. Stok sentiasa ada.

Public Gold mengeluarkan produknya sendiri. Jadi stok sentiasa ada. Pelanggan boleh lock harga emas ikut harga website Public Gold. Samada harga naik atau turun, anda boleh order emas. Confirm dapat. Berbeza dengan Kijang Emas Maybank dan UOB gold product, biasanya stok susah nak dapat especially waktu harga emas turun. Harga cantik tapi tak boleh nak beli.

2. Harga emas yang rendah.

Bandingkan harga emas Public Gold dengan harga emas kat kedai emas. Memang boleh nampak harga emas yang jauh berbeza. Harga Public Gold lebih murah. Boleh tengok kat website Public Gold kat http://www.publicgold.com.my/ dan harga kedai emas (FGJAM) http://www.fgjam.org.my/

3. Produk yang hot dan menarik.

Produk yang dijual adalah emas pelaburan iaitu gold bar dan dinar. Gold bar (20 gram, 50 gram dan 100 gram), dinar ( 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar). Memang hot product dan senang untuk dibeli.

4. Perbezaan harga jual beli yang rendah.

Perbezaan antara harga belian dan jualan emas Public Gold adalah rendah. Untuk gold bar, perbezaan hanyalah 5% - 6%. Jadi ia menguntungkan pembeli.

5. Public Gold merupakan pakar emas.

Satu masalah kalau beli Kijang Emas atau kat UOB Bank atau kat Poh Kong ialah emas tak boleh calar, bengkok, tak boleh bukak plastik pembalut dan bermacam-macam ragam lagi. Silap-silap tak akan diterima, kalau kedai emas pulak akan kena potong sampai 25%. Mr. Ng, Chairman Public Gold pula memberikan jaminan akan membeli balik emas mereka walaupun calar, kemek, bengkok dan sebagainya asalkan berat tak hilang. Ini baru betul-betul berniaga emas.

6. Gold Bar Public Gold Mencipta Rekod "The Malaysia Book Of Record" Gold bar yang berjenama kesemuanya diiktiraf oleh Certified Assayer.

Assayer adalah orang yang menguji ketulenan logam berharga. Setelah assayer menjalankan ujikaji terhadap logam berkenaan dan berpuas hati dengan ketulenan berkenaan, maka assayer tersebut akan menandatangani sijil pengesahan ketulenan emas berkenaan.

Untuk pengetahuan anda Public Gold telah menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mencipta rekod "The Malaysian Book of Record" sebagai:

1. Pengeluar gold bar tempatan pertama mendapat pengiktirafan assayer dari segi ketulenan gold barnya. Gold bar yang diiktiraf adalah 20 gram, 50 gram dan 100 gram.

Kesimpulan

Dalam krisis ekonomi dan kewangan yang meruncing ini, emas merupakan pelaburan yang TERBAIK sekali. So rush for your gold right now.




Muhamad Nizam Shaidon,
Managing Director,
Jentayu Emas Trading (001827846-D)
Email: nizam@jentayuemastrading.com

Visit us at :
http://www.jentayuemastrading.com/